marți, 16 aprilie 2013

Cateva trucuri pentru bateriile de laptop




Am scris in articolele trecute despre punctele forte ale unor ultrabook-uri sau laptopuri - in varful piramidei, sa spunem asa, se numarau mobilitatea, portabilitatea si bineinteles autonomia. Faptul ca se pot conecta la internet si pot fi folosite fara o sursa externa de energie electrica le face atat de "la moda". Insa ce putem face cand aceasta autonomie devine tot mai redusa iar noi devenim tot mai frustrati in a cauta mereu o priza de alimentare?  Specialisti din domeniul IT au  abordat cateva sfaturi utile in a genera o autonomie mai mare pentru diverse baterii de laptop (indiferent ca sunt Li-ion sau construite pe alta tehnologie).


* Cele mai usor de accesat optiuni sunt disponibile in  sectiunea de Power Options - exista ghiduri si tutoriale pe YouTube care sa explice fiecare  subramura. Oricum, puteti testa, ca sa vedeti in ce sens veti  gasi  echilibrul optim.
* Scadeti intensitatea luminii  - displayul este unul dintre cei mai mari consumatori (fie LED, fie LCD)
* Alegeti o tema de baza (din Windows 7 sau Vista).
* Defragmentati hard-diskul la intervale regulate - lucrul acesta va face ca hdd-ul sa lucreze mai repede, mai eficient.
* Suplimentati memoria RAM - calculatorul va porni mai repede, va opera la o viteza superioara, se va incarca in mai mica masura memoria virtuala
* Cand utilizati doar bateria, evitati multitasking-ul sau rularea unor aplicatii ce nu va sunt utile in respectivul moment; astfel puteti inchide (nu doar minimiza) programe ca Skype, Msn, Itunes, functiile de autosalvare Microsoft Word si Excel

Aceasta prima serie se refera la rularea sistemului de operare. Alte sfaturi pentru intrenirea unei baterii de laptop se refera la mediul exterior:
* Inainte de a indeparta bateria din calculator si  a o pune intr-un loc racoros, asigurati-va ca e incarcata la 40%.
* Acordati atentie mediului in care lucrati - caldura e un factor de risc (atentie la razele solare directe cat si la pastrarea laptopului pornit, in geanta sau rucsac)
* Nu supraincarcati bateria - caldura provocata poate fi periculoasa.
* Folositi incarcatorul corect - un alimentator gresit poate sa supraincalzeasca sau sa deterioreze atat laptopul cat si bateria.
* Curatati  contactele bateriei si ale laptopului, din cand in cand, cu ajutorul unui material curat si a putin alcool.
* Evacuarile de aer si ventilatoarele trebuie de asemenea curatate, la anumite intervale (altfel, se risca supraincalzirea laptopului si reducerea vietii bateriei).
* Folositi cooling-pad-uri.


Intr-un articol viitor vom dezbate si aspectele ce privesc achizitia unei noi baterii de laptop, fie pentru a suplimenta solutiile deja existente, fie pentru a le inlocui. Un acumulator de calitate poate sa ofere acelasi nivel de energie sau chiar mai mult, intr-un buget accesibil - prin magazine online precum www.mival.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu